Dinercafe De Naober
Kerkplein 30 Ruurlo / 0573-454083 /

De Naober

Het geheim van Ruurlo
GratisGratis wifi
Bekijk ons Afhaal/Bezorg menu!

Bodega Norton

De wijnen van Bodega Norton

Onze harten zijn al gestolen door de tangomuziek, de hartstochtelijke dans, het voetbal en het malse vlees. Het Argentijnse feest is pas compleet met de schitterende wijnen van Bodega Norton. Als één wijnhuis uit de Nieuwe Wereld in korte tijd de Oude Wereld moeiteloos heeft veroverd, dan is het wel Bodega Norton.

Bodega Norton, het kwaliteitswijnhuis van Argentinië

Het Argentijnse wijnhuis Bodega Norton is de afgelopen jaren zonder problemen doorgestoten naar de hoogste kringen van de gastronomie. Dat is ook niet verwonderlijk met de naam die achter Bodega Norton schuil gaat. Gernot Langes-Swarovski – de beroemde kristalkoning uit Oostenrijk – is eigenaar van dit wijngoed met zijn uitgestrekte wijngaarden aan de voet van de Andes. En zoals hij zijn reputatie wereldwijd heeft gevestigd met kristal, zo werkt hij ook aan zijn wijnen.

Langes-Swarovski

Wie tot de top wil behoren, moet wijn maken serieus nemen. Toch is Bodega Norton ooit als hobby begonnen. Zowel in 1885, toen de Engelse spoorwegingenieur Sir Edmund James Palmer Norton – als ingenieur betrokken bij de spoorlijnaanleg tussen de kust van Chili en Argentinië – verliefd werd op een schone uit Mendoza en besloot zich aldaar te vestigen, als ruim honderd jaar later, toen Swarovski bij Bodega Norton langs kwam. Want bij die gelegenheid in 1989 besloot Langes-Swarovski zijn liefhebberij van het zelf wijn maken professioneel te vervolgen. Hij had al geëxperimenteerd met een kleine druivenpers, maar nu kocht hij het wijngoed in de Mendoza River Valley. Enorme bedragen werden geïnvesteerd en hij realiseerde één van de modernste en technisch meest geavanceerde wijndomeinen ter wereld.

Natuur

Het moest mogelijk zijn om het prachtige natuurgebied volkomen in tact te laten en met eerbied voor de eeuwenoude tradities van het wijn maken een gezond, rendabel en bovenal respectabel wijnhuis tot stand te brengen. De oudste ranken werden gekoesterd, nieuwe aanplant volgde op extra verworven stukken grond. Bodega Norton heeft ruim 1.200 hectare verdeeld over vijf wijngaarden met uiteenlopende druivensoorten als Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sangiovese en Barbera voor rode wijnen en Chardonnay, Torrontes, Sauvignon Blanc en Grüner Veltliner voor witte wijnen.

Innovatie

Bij Bodega Norton wordt op niets bespaard om kwaliteit te leveren. Of het nu om de persen gaat, het fermentatiesysteem of om de vaten van Frans eiken. Bodega Norton is een innovatief wijnbedrijf, waar sensoren in de grond informatie verstrekken over de bodemgesteldheid, de vochtigheidsgraad en andere zaken die bepalend zijn voor het slagen van de oogst. Een geavanceerd druppelirrigatiesysteem zorgt voor de exact benodigde hoeveelheid water. Er wordt volop geëxperimenteerd met verschillende manieren van opbinden van de ranken. De kwetsbare druiven worden uit de hagel gehouden door lange gaasschermen tussen de beplanting. Zonodig stijgt een helikopter op om wijnmaker Riccitelli in staat te stellen de wijngaarden van bovenaf te bekijken en kletsnatte gedeelten met de roterende wieken droog te blazen. Want een natte wijngaard valt niet te oogsten.

Wat Norton tot de top van Argentinië doet stijgen, is onder meer dat niet alleen de wijnen uit het bovensegment klasse hebben. Ook de eenvoudige tafelwijnen plaatsen de concurrentie qua prijs en kwaliteit moeiteloos in de schaduw. Het is bijna niet te bevatten dat Norton nog maar zo kort geleden de sprong naar de top ondernam.

Klik hier om de wijnkaart te bekijken   1024Kb

LEKKER SNACKEN?